Despre Cafea

Tipuri de cafea

     

     In scopuri industriale sunt cultivate patru tipuri de cafea: Cafea Arabica, Cafea Robusta, Cafea Liberica si Cafea Maragogype 


     Cafeaua Arabica 


     Cea mai apreciata si mai raspandita specie de cafea este cafeaua arabica, originara din Africa, zona Abisinia. Cafeaua Arabica se cultiva mai ales in America Latina si in Africa. De fapt ea este cea mai cultivata specie si este deosebit de pretuita pentru fructele sale de calitate superioara. Cofeaua Arabica, cu numeroasele sale soiuri (Bourbon, Catimorra, Catui, Mundonovo, Caturra etc) detine în prezent două treimi din producția mondială de cafea. Planta este destul de delicată și necesită mai multă îngrijire intensivă decât Robusta. Grăunțele sunt alungite în formă de ou, de culoare verde-albastru și au o canelură ușor pronunțat și sinuos. Cafeaua Arabica are nevoie de soluri bogate in minerale si o temperatura constanta de aprox. 20°C. Ea creste la o altitudine intre 600 metri si 2000 metri. Cu cât altitudinea la care creste planta este mai mare, cu atât mai mult se îmbunătățeste calitatea organoleptică a boabelor. 

     Cafeaua Arabica are aroma si gustul mult mai rafinate decat alte specii de cafea. Se cultiva cafea arabica de cea mai bună calitate in principal in țările din America de Sud și America Centrală, dar și în unele zone din Africa și Asia. Diversitatea gustului este data de țara de origine. Cafeaua cu tarie medie este obtinuta in exclusivitate din varietati ale soiului arabica provenite din America Centrala si de Sud, Kenya, Tanzania, Etiopia. Exceptie face Brazilia, intrucat varietatile de arabica braziliene au o aroma mai putin rafinata. Aroma de cafea Arabica este bogata, foarte parfumata, dulce si ușor acrisoara. Concentratia de cofeina din cafeaua Arabica este mai mică decât cea conținută în cafeaua Robusta. Astfel, cafeaua Arabica verde contine aproximativ 1,4% cafeina. 


     Cafeaua Robusta 


     Originara din bazinul Congo, creste mai rapid fiind mai rezistenta acolo unde climatul nu este favorabil cafelei arabice. Se cultiva intens in Africa, Asia, India si Indonezia și oferă acum aproximativ o treime din producția mondială. Spre deosebire de cafeaua Arabica, cafeaua Robusta este mai putin pretentioasa la conditiile climatice, se adapteaza usor climatului sever, este rezistenta la boli si daunatori. Acesta crește la altitudini între nivelul mării și la 600 de metri, în cazul în care acesta rezistă destul de bine în medii umede calde, cu vârfuri ce depășesc 30° C. Boabele acestei specii de cafea sunt mici, au o forma neregulata si culoare maroniu - galbuie. Cafeaua Robusta are un gust mai neutru, este mai putin aromata decat cafeaua Arabica si este apreciata in gama de cafea solubila. 

     Cafeaua Robusta obținută după prăjire se caracterizează prin corp și un gust ciocolatiu, persistent. 

    

     Cafeaua Liberica 

  

    Cafeaua liberica, originara din Africa, Liberia, are de asemenea o crestere rapida si o rezistenta buna la boli. Se cultiva exclusiv in campiile subtropicale ale Africii si Americii de Sud, unde umiditatea este foarte mare si temperatura este cuprinsa intre 20 si 25°C. Boabele sunt adesea deformate, de dimensiune medie si culoare de la bruna la galbena. Este o cafea de calitate mediocra. 


     Cafeaua Maragogype 


     Provine din vecinatatea orasului Maragogype, statul Bahia din Brazilia. Este un hibrid rezultat prin incrucisarea dintre speciile arabica si liberica. Exceptand dimensiunile boabelor, a pastrat caracterele speciei Arabica. Randamentul acestui arbust este totusi inferior si cultura sa este extrem de imprastiata (Brazilia, Nicaragua, Columbia, Guatemala, Mexic, Java) la o altitudine variind intre 600 si 1000m. 

    Boabele de cafea ale acestui arbust sunt de calitate superioara si medie, iar culoarea lor este verzuie. In ciuda preferintei unor consumatori, calitatea acestei cafele nu poate depasi calitatea cafelei arabica.


Imbinam doua produse la mare cautare, cafeaua si vafa belgiana. 

Pe langa cafea de cea mai buna calitate mai sunt si produse pe care le puteti servi la locatie sau “to go“. 

Fresh-uri, limonade, cocktail-uri, ceaiuri, prajituri. 


Curiozitati despre Cafea

Cafeaua in lume

   

     Planta de cafea aparține familiei Rubiaceae, genul Coffea, care cuprinde aproximativ 90 de specii. Plantațiile de cafea au nevoie de apă, mai ales în perioadele de vegetație maxima. Peste 40% din cafeaua vanduta la nivel mondial este produsa in Africa de Sud, Brazilia si Colombia, dar numarul tarilor producatoiare de cafea este foarte mare. 


     Cafeaua in America Centrala Una dintre cele mai apreiciate cafele este recoltata in America Centrala. Altitudinile diferite la care se cultiva face ca aromele cafelelor cultivate in tari precum Ecuador, Costa Rica, Guatemala, Nicaragua sau Honduras sa fie desavarsite si diversificate. Cafeaua in America de Sud Tari precum Venezuela, Peru si Barazilia au o clima propice cultivarii cafelei. 

     

     De altfel Brazilia este cel mare producator de cafea din lume. Textura cremoasa si aromele de caramel si ciocolata au facut din cafeaua braziliana o cafea apreciata. Cafeaua in Africa Uganda este proincipalul producator de Cafea Robusta, Etiopia patria cafelei este tara de origine a cafelei Arabica, iar Kenya este si ea producatoare a unei cafele apreciate pentru notele fructoase. 


    Cafeaua in Asia de Sud Cafeaua cu cea mai complexa si interesanta textura este produsa in tari precum Indonezia, Vietnam, Papua Noua Guinee. Tarile din Asia de Sud produc pana la 30% din productia totala de cafea Robusta pe plan mondial. 

 

     Cele mai scumpe si mai apreciate cafele din lume sunt produse in Jamaica. Blue Mountain este o cafea jamaicana si una dintre cele mai scumpe cafele din lume, dar cea mai scumpa cafea din lume este Kopi Luwak, o cafea din Indonezia. Aceasta cafea se recolteaza din excrementele zibetelor, mamifere asemanatoare veveritelor, din insulele indoneziene Sumatra, Java, Bali si Sulawesi.


Curiozitati despre Cafea

Istoria cafelei 


     Istoria cafelei dateaza de mai mult de 1000 de ani, fiind consumata in Orientul Mijlociu de toate paturile sociale inca din vechime. 

La inceput cafeaua nu a fost considerata bautura ci aliment. 


     Legenda spune ca aceasta planta a fost descoperita intamplator de un pastor etiopian care a observat ca animalele sale dupa ce consumau aceste plante deveneau agitate. Cert este ca originea cafelei se afla pe continentul african, intr-o zona a Etiopiei cunoscuta sub numele de "Kaffa" de unde se raspandeste in Yemen, apoi in Arabia si Egipt si chiar in India. Cafeaua a intrat in Europa in urma cu trei secole prin portul Venetia, fiind adusa de negustorii arabi. 


     Cu toate ca de cand a fost descoperita s-a bucurat de o popularitate imensa, nici cafeaua nu a fost scutita de controverse, astfel o perioada Vaticanul a interzis consumul de cafea pe motiv ca era considerata bautura musulmanilor, iar in secolul XVI ea a fost interzisa pentru o scurta perioada chiar si in Imperiul Otoman datorita efectelor pe care cafeaua le are asupra sistemului nervos, vanzatorii si consumatorii de cafea au fost atunci aspru pedepsiti. 


     In jurul secolului XII si Biserica Ortodoxă Etiopiană a interzis consumul cafelei, dar undeva la jumatatea secolului XIX raspandirea cafelei nu a mai putut fi stavilita. Si in zilele noastre cafeaua produce controverse fiind spre exemplu interzisa in Hamburg, dar nu din cauza cafelei in sine sau ale efectelor pe care aceasta le are asupra oamenilor ci din cauza ambalajului folosit. Mai exact autoritatile din Hamburg au inerzis consumul cafelei sub forma de capsule. Ei justifica aceasta actiune prin faptul ca şase grame de cafea sunt ambalate in trei grame de ambalaj extrem de poluant, foarte greu de reciclat deoarece este un mix de plastic si aluminiu.

Curiozitati despre Cafea

Generalitati si curiozitati legate de Cafea

  •    Licoarea magica ce ne incanta diminetile, cafeaua Intrucat are un conţinut ridicat de antioxidanţi (fenol, substanţe volatile), daca este consumată în cantităţi moderate, cafeaua poate avea efecte benefice asupra sănătăţii. Acest lucru face ca o mare parte a populatiei sa o consume. Un studiu facut in 2013 arata ca doar 9% din oraseni nu consuma cafea (sortimentele cafea, ness si cappuccino). 
  •   
  •    Cele mai utilizate soiuri de cafea sunt Arabica şi Robusta, diferentiate prin gust şi prin aromă. Cafeaua Arabica este o cafea de calitate superioară, puternic aromată, pură şi fină, în timp ce Robusta este o cafea tare, cu un gust puternic, uşor amărui şi conţine mai multă cofeină. 60% din producţia mondială de cafea este din soiul Cafea Arabica. Cafeaua Arabica este o cafea provenită din Etiopia, nu din Peninsula Arabică cum gresit se credea. 

  •    Cea mai apreciată cafea este cea realizată din boabe de cafea 100% Arabica, culese de pe plantaţii de la altitudini cât mai mari, de peste 1.400 m, din America Centrală, America Latină, Estul Africii şi ţările ecuatoriale din Asia. Altitudinile ridicate conferă cafelei aroma fină şi gustul echilibrat. Modul în care este prăjită cafeaua este foarte important pentru obtinerea unei cafele de calitate. Pentru e se obţine aromele specifice fiecărei ţări, prăjirea trebuie facuta separand fiecare lot de cafea. 

  •    De exemplu, pentru obtinerea unei cafele de calitate provenind din Africa de Est, aceasta trebuie să fie prăjită în exact trei minute, in timp ce pentru cafeaua din Santos, Brazilia, sunt necesare numai două minute. Calitatea boabelor de cafea este data de sistemul de prăjire şi ambalare dar şi de modul de preparare. 

  •    Diferenţa dintre tipurile de cafea – cafea măcinată (cu cofeină sau decofeinizată) şi cea instant – constă în tehnologia de preparare, toate fiind obtinute numai din boabe de cafea. 

  •   Cafeaua măcinată este foarte delicată și se va deteriora rapid in contactul cu aerul, lumina, caldura si umiditatea. Înainte de ambalare, aceasta este depozitata într-un mediu de atmosferă controlată, unde dioxidul de carbon care se formează în mod natural în timpul fazei de prăjire este dispersat într-un timp foarte scurt, menținând aroma cafelei. Ambalajul este de asemenea foarte important, el trebuind sa fie capabil să mențină calitatea cafelei o perioada indelungata.


Despre Cafea

5 LUCRURI INTERESANTE DESPRE CAFEA

 

● Bautura dateaza din anul 800. Legenda spune ca pastorii de capre din secolul al IX-lea au observat efectul pe care il avea cofeina asupra caprelor lor, care pareau sa „danseze” dupa ce mancau fructele plantei Coffea. Un calugar local a facut apoi o bautura din aceste boabe si a constatat ca il tinea treaz noaptea. Astfel s-a nascut prima ceasca de cafea. 


 ● Exista doua tipuri principale de cafea: Arabica si Robusta. Cultivatorii planteaza predominant specia Arabica. Desi mai putin popular, soiul Robusta are un gust putin mai amar si contine mai multa cofeina. 


 ● În 1511, liderii din Mecca credeau ca aceasta licoare stimuleaza gandirea radicala si au interzis-o. Unii clerici italieni din secolul al XVI-lea au incercat, de asemenea, sa interzica cafeaua, deoarece credeau ca este „satanica”. Cu toate acestea, Papa Clement al VII-lea a iubit cafeaua atat de mult incat a ridicat interdictia si a binecuvantat cafeaua in 1600. 


 ● Chiar si in secolul al XVIII-lea, guvernul suedez a facut ca atat cafeaua, cat si accesoriile pentru cafea (inclusiv cestile si farfurioarele) sa fie ilegale pentru presupusele legaturi cu reactiile de rebeliune. 


 ● Cercetarile au legat consumul moderat de cafea (aproximativ trei pana la patru cesti pe zi) de o durata de viata mai lunga, plus un risc redus de boli cardiovasculare, diabet de tip 2 si Parkinson, potrivit Harvard Health Publishing.