Curiozitati despre Cafea

Generalitati si curiozitati legate de Cafea

  •    Licoarea magica ce ne incanta diminetile, cafeaua Intrucat are un conţinut ridicat de antioxidanţi (fenol, substanţe volatile), daca este consumată în cantităţi moderate, cafeaua poate avea efecte benefice asupra sănătăţii. Acest lucru face ca o mare parte a populatiei sa o consume. Un studiu facut in 2013 arata ca doar 9% din oraseni nu consuma cafea (sortimentele cafea, ness si cappuccino). 
  •   
  •    Cele mai utilizate soiuri de cafea sunt Arabica şi Robusta, diferentiate prin gust şi prin aromă. Cafeaua Arabica este o cafea de calitate superioară, puternic aromată, pură şi fină, în timp ce Robusta este o cafea tare, cu un gust puternic, uşor amărui şi conţine mai multă cofeină. 60% din producţia mondială de cafea este din soiul Cafea Arabica. Cafeaua Arabica este o cafea provenită din Etiopia, nu din Peninsula Arabică cum gresit se credea. 

  •    Cea mai apreciată cafea este cea realizată din boabe de cafea 100% Arabica, culese de pe plantaţii de la altitudini cât mai mari, de peste 1.400 m, din America Centrală, America Latină, Estul Africii şi ţările ecuatoriale din Asia. Altitudinile ridicate conferă cafelei aroma fină şi gustul echilibrat. Modul în care este prăjită cafeaua este foarte important pentru obtinerea unei cafele de calitate. Pentru e se obţine aromele specifice fiecărei ţări, prăjirea trebuie facuta separand fiecare lot de cafea. 

  •    De exemplu, pentru obtinerea unei cafele de calitate provenind din Africa de Est, aceasta trebuie să fie prăjită în exact trei minute, in timp ce pentru cafeaua din Santos, Brazilia, sunt necesare numai două minute. Calitatea boabelor de cafea este data de sistemul de prăjire şi ambalare dar şi de modul de preparare. 

  •    Diferenţa dintre tipurile de cafea – cafea măcinată (cu cofeină sau decofeinizată) şi cea instant – constă în tehnologia de preparare, toate fiind obtinute numai din boabe de cafea. 

  •   Cafeaua măcinată este foarte delicată și se va deteriora rapid in contactul cu aerul, lumina, caldura si umiditatea. Înainte de ambalare, aceasta este depozitata într-un mediu de atmosferă controlată, unde dioxidul de carbon care se formează în mod natural în timpul fazei de prăjire este dispersat într-un timp foarte scurt, menținând aroma cafelei. Ambalajul este de asemenea foarte important, el trebuind sa fie capabil să mențină calitatea cafelei o perioada indelungata.