Curiozitati despre Cafea

Istoria cafelei 


     Istoria cafelei dateaza de mai mult de 1000 de ani, fiind consumata in Orientul Mijlociu de toate paturile sociale inca din vechime. 

La inceput cafeaua nu a fost considerata bautura ci aliment. 


     Legenda spune ca aceasta planta a fost descoperita intamplator de un pastor etiopian care a observat ca animalele sale dupa ce consumau aceste plante deveneau agitate. Cert este ca originea cafelei se afla pe continentul african, intr-o zona a Etiopiei cunoscuta sub numele de "Kaffa" de unde se raspandeste in Yemen, apoi in Arabia si Egipt si chiar in India. Cafeaua a intrat in Europa in urma cu trei secole prin portul Venetia, fiind adusa de negustorii arabi. 


     Cu toate ca de cand a fost descoperita s-a bucurat de o popularitate imensa, nici cafeaua nu a fost scutita de controverse, astfel o perioada Vaticanul a interzis consumul de cafea pe motiv ca era considerata bautura musulmanilor, iar in secolul XVI ea a fost interzisa pentru o scurta perioada chiar si in Imperiul Otoman datorita efectelor pe care cafeaua le are asupra sistemului nervos, vanzatorii si consumatorii de cafea au fost atunci aspru pedepsiti. 


     In jurul secolului XII si Biserica Ortodoxă Etiopiană a interzis consumul cafelei, dar undeva la jumatatea secolului XIX raspandirea cafelei nu a mai putut fi stavilita. Si in zilele noastre cafeaua produce controverse fiind spre exemplu interzisa in Hamburg, dar nu din cauza cafelei in sine sau ale efectelor pe care aceasta le are asupra oamenilor ci din cauza ambalajului folosit. Mai exact autoritatile din Hamburg au inerzis consumul cafelei sub forma de capsule. Ei justifica aceasta actiune prin faptul ca şase grame de cafea sunt ambalate in trei grame de ambalaj extrem de poluant, foarte greu de reciclat deoarece este un mix de plastic si aluminiu.